Mange har efterhånden valgt at skifte deres tidligere varmekilde ud med en varmepumpe. Det skyldes, at der både er penge at spare ved at træffe denne beslutning, og at varmepumper er langt mere miljøvenlige end eksempelvis en el-radiator.

Der findes på nuværende tidspunkt tre forskellige typer af varmepumper på markedet. De forskellige typer adskiller sig først og fremmest fra hinanden som resultat af, hvilken kilde de bruger til at skabe varme. De tre varianter omtales typisk; jord til vand varmepumpe, luft til vand varmepumpe og luft til luft varmepumpe. Disse varmepumper har hver især forskellige egenskaber. Vil du ligesom så mange andre gerne gå over til at bruge en varmepumpe som varmekilde i dit hjem, er det disse egenskaber samt dine personlige behov og forventninger, som er afgørende for, hvilken model du skal vælge.

Jord til vand varmepumpe

Alle typer af varmepumper har til formål at kunne skabe varme. Men det varierer fra type til type, hvordan denne varme produceres. Jord til vand varmepumpen skaber varme anvender den varme, der findes i jordens øverste lag.

Denne type varmepumpe installeres ved, at en lang væskefyldt slange graves omkring en meter ned i jorden. Det er denne slange, der leder varmen fra jorden og ind i varmepumpen, som så overfører varmen til brugsvand eller til huset gennem varmeinstallationerne i det pågældende hus. Metoden er yderst effektiv, og en jord til vand varmepumpe kan sagtens anvendes som hjemmets eneste varmekilde året rundt. Til gengæld koster denne type af varmepumpe lidt mere at etablere, fordi der er omkostninger forbundet med at grave den væskefyldte slange ned i jorden.

Luft til vand varmepumpen

En luft til vand varmepumpe er knapt så effektiv som en jord til vand varmepumpe, men der kan stadig være gode argumenter for at vælge denne type af varmepumpe. En hyppigt forekommende årsag er, at der ikke er plads udenfor huset til at grave den væskefyldte slange ned.

Luft til vand varmepumpen skaber varme ved at udnytte den varme, der allerede er i luften til at skabe mere varme. Den er som nævnt ikke helt så effektiv som jord til vand varmepumpen, men er stadig en billig og miljøvenlig løsning set i forhold til mange andre former for varmekilder. Der findes mange forskellige varianter af luft til vand varmepumper, og det kan derfor være svært at finde frem til den helt rigtige. Du kan dog få meget udbytte af at læse en tests, som kan hjælpe dig til at finde den helt rigtige luft til vand varmepumpe.

Fordelen ved denne varmepumpe er at den sørger for at du hele tiden har varmt vand, så du ikke skal bruge ekstra penge, når varmepumpen skal tænde og slukke hele tiden.

Luft til luft varmepumpe

Den sidste type af varmepumper er den såkaldte luft til luft varmepumpe. Denne type anvender varmen i luften uden for huset ved at hive den varme luft ud og pumpe den ind i huset. Denne type af varmepumpe har den fordel, at den også kan anvendes som aircondition på dage, hvor det måtte være nødvendigt. Dette gøres ganske enkelt ved at omvende funktionen, så luften køles ned frem for at blive varmet op.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *