Hvis du ejer en brændeovn derhjemme eller i dit sommerhus, skal du læse med her. Brændeovnen er både charmerende i sig selv og tjener også et praktiske formål, nemlig at varme din hytte op. Såfremt du ejer en brændeovn ved du nok allerede, at der er flere brændsler der kan få din brændeovn op at køre på fuld blus. Herunder kan du læse om brændeovne, samt hvilke fordele der er ved at fyre op vha. træbriketter.

Træbriketter er billige og holder brændeovnen i gang i lang tid

Bruger du normalt brændeknuder, dvs. almindelige små træstubbe, til at tænde op for din brændeovn? Der er gode grunde til at skifte brændeknuder ud med træbriketter:

  • Briketterne brænder i længere tid end brændeknuder.
  • Træbriketter fylder mindre og er billigere end brændeknuder.
  • De er bæredygtige for miljøet.

Grunden til at træbriketter holder længere, er, at der er en langt bedre brænd energi i træbriketter end i brændeknuder. Dette skyldes, at der i brændeknuderne forefindes nogle træfibre, mens der i en normal brændeknude er en masse luft mellem disse træfibre, dvs. densiteten er lavere.

Der er derimod ikke særlig meget luft i briketterne, fordi træfibrene er mere komprimeret i briketterne, dvs. densiteten er højere. Det betyder i praksis, at træbriketten kan brænde bedre og i længere tid i brændeovnen. Træbriketter er små blokke af komprimeret savsmuld, og dette savsmuld kommer vel at mærke også fra træ. Når træbriketter fremstilles, foregår fremstillingen under et kæmpe pres. Det er dette massive pres, der gør, at træfibrene bliver meget tætte i en træbriket.

Briketterne er bæredygtige, da de er CO2-neutrale, og da det er bæredygtigt at anvende et biprodukt som brændsel. I og med at savsmulden fra træbriketterne ellers var havnet til afbrænding, er det bæredygtigt at lade det blive en energikilde til en brændeovn.

Briketterne fylder desuden mindre end brændeknuder. Dette kan være en fordel for dig, der ikke har plads til for meget ude i skuret. Sidst men ikke mindst er træbriketter heller ikke særlig dyre, hvilket desuden gør træbriketter attraktive som brændsel.

Dette slags træ skal du undgå, når du tænder op for din brændeovn

Det er ikke alt slags træ, som du kan bruge som brændsel til din brændeovn. Du skal undgå at bruge trykimprægneret træ samt træ, der har været igennem nogen former for overfladebehandling. Konsekvenserne ved at bruge ovenstående som brændsel kan medføre, at du slider gevaldigt på din brændeovn. Derudover forurener disse former for træ både inde- og udeklima.

Hvis du vil tænde op for din brændeovn med brændeknuder, er det vigtigt, at træet ikke indeholder fugt. Du kan først bruge disse brændeknuder ca. et år efter hugningen af træet. Det tager nemlig lang tid for træ at tørre. Selv efter et års tørring, vil brændeknuder stadigvæk ikke brænde lige så godt som træbriketter.

Endnu en fordel ved briketter er nemlig, at de ikke indeholder fugt, hvilket betyder, at de er klar til brændeovnen allerede den dag, du køber disse.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *