LED lys har efterhånden vundet indpas i vores hverdag og findes efterhånden overalt i lamper, lyskæder og kunstige stearinlys. Læs med her og bliv en smule klogere på, hvorfor det også er en rigtigt god ide at skifte til LED-belysning hjemme hos dig og din familie.

LED lys er gode for klimaet

Der er mange gode grunde til, at du bør skifte til LED lys derhjemme. Den første, og vel sagtens den vigtigste grund, er klimaet. LED lys belaster ikke klimaet nær så meget som for eksempel glødepærer eller halogenspots.

For at forstå hvorfor, er det nødvendigt at kigge lidt på, hvad LED lys egentlig er for en størrelse. LED står for Light Emitting Diode, altså lysdiode. Når lysdioden udsættes for elektrisk energi, omsættes dette direkte til lysenergi gennem dioden. I en glødepære bliver den elektriske energi først omsat til varme og herefter til lys. Kort sagt, så forbruger LED lys mindre elektrisk energi og mindsker derved belastningen på klimaet og på din husstands el-forbrug. LED pæren har ligesom den velkendte elsparepære også længere levetid end almindelige elpærer, så du behøver ikke at skifte så ofte.

Spar penge med LED lys

En nedsættelse i el-forbruget betyder en klar reducering af din elregning. Du kan spare en del penge ved for eksempel at skifte hele husets forsyning af elpærer ud med LED-pærer. Er du typen, der elsker at bruge masser af juletræskæder som pynt i haven og på huset omkring juletid, kan du godt begynde at glæde dig til at få en meget mindre elregning i januar. LED lys kræver nemlig ikke nær så meget energi for at lyse. Derfor er det også blevet populært at lave udendørs have- og terrasselamper med LED og solopladning. LED findes i det hele taget i mange typer af produkter. Det er eksempelvis blevet meget populært blandt løbere at iføre sig LED lys frem for almindelige reflekser.

LED lys er gode for indeklimaet

LED lys er ikke kun gode for vores fælles klima. De er også gode for jeres indeklima. Mange af os elsker at hygge med stearinlys om aftenen. Særligt i de mørke vintermåneder. Stearinlys afgiver en masse små sodpartikler, som ikke er sunde for vores helbred. Og jo flere vi tænder, jo oftere vi gør det, jo værre bliver det. Du kan naturligvis vænne dig til at lufte mere ud, men det kan man jo nemt glemme, når det begynder at blive alt for koldt og mørkt udenfor.

Her kommer LED lys ind i billedet. Det er nemlig blevet meget populært at købe batteridrevne LED lys, som fuldstændigt ligner stearinlys. For eksempel kan du i dag købe store bloklys, med ægte stearin udenpå, men med en elektrisk LED lysflamme. Mange af lysene har endda en timer, som du kan indstille. På denne måde behøver du hverken at tænde eller slukke dem. Mange af lysene er i dag så realistisk lavet, at det kan være svært med det blotte øje at se forskel på LED lysene og de ægte stearinlys.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *