Der er mange opgaver, der skal klares, når man er den lykkelige ejer af hus og have. Både indvendigt og udvendigt på huset skal der vedligeholdes og renoveres, og haven kræver også sin del af vedligeholdelseskagen.

En af de helt tunge poster, som skal klares, er, at du skal sørge for at få renset fliser, tag og facade.

Hvorfor er det så vigtigt?

Det er yderst vigtigt at rense fliser, tag og facade. Det er det, fordi der kan opstå alvorlige skader, hvis ikke du får det gjort.

Alle flader, der opholder sig udendørs i al slags vejr, bliver angrebet af alger, mos og lignende. Disse gevækster er ikke skadelige i sig selv, men de er vældig gode til at holde på fugten. Og fugt, der står i lang tid, kan gøre stor skade på underlaget.

Når murværk, træværk, fliser og så videre er fugtige konstant over længere tid, så påvirkes det negativt. Det begynder simpelthen at smuldre. Når underlaget smuldrer, kan det ikke længere holde regnvand ude, og det indtrængende vand kan gøre alvorlige skader på nogle af de bærende elementer i for eksempel tagkonstruktionen. Og så har husejeren et seriøst problem.

Den kosmetiske side af sagen

Ud over de nævnte kedelige følger af ikke at få renset de udvendige overflader for alger og lignende, så er der jo også nogle indlysende kosmetiske årsager til at få renset fliser, tag og facade.

Får du renset dem regelmæssigt, så vil du blive belønnet med smukke overflader, der får sin holdbarhed forlænget betydeligt. Det gavner også din økonomi, at du forskønner og renser fliser, tag og facade i tide.

Det er muligt selv at rense fliser, tag og facade

Det er måske nok de færreste husejere, der giver sig i kast med selv at rense fliser, tag og facade. I hvert fald hvis huset har flere etager. Men det er selvfølgelig muligt.

Det kræver naturligvis, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan proceduren er for de forskellige former for afrensning. Det er også altid en god idé at rådføre sig med eksperter på området. Så få en god vejledning der, hvor du køber dine rensemidler, og se gerne et par instruktionsvideoer, inden du går i gang.

Husk også at tage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Det gælder både åndedrætsværn, handsker, beskyttelsesbriller, stiger og stilladser. Tænk også på at anvende rensemidler, der er så skånsomme for miljøet som muligt.

Især de mure og tage, der vender mod nord, eller står næsten i konstant skygge, vil være medtagede, når det gælder angreb af alger og mos.

Især havefliserne kan risikere at blive angrebet af den sejlivede flisepest, hvilket kræver en særlig behandling.

Den langsigtede løsning

Hvis du sørger for at få renset fliser, tag og facade i tide og får det gjort regelmæssigt, kan du holde dit hus og din have pæne og velholdte i længere tid. Dermed kan du forlænge levetiden for murværk, træværk, tag og havefliser betydeligt.

Hvis det lykkes godt for dig at holde de uønskede vækster på afstand, kommer dit hus og din have til at se smukke og velholdte ud – og de vil faktisk også være det.

På længere sigt vil du således kunne holde de helt store renoveringsopgaver på afstand.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *