Det er en rigtig stor ting, når du skal ud og købe hus for første gang. Desværre kan man ofte godt blive forblændet med store drømme om kæmpe villaer, hvor realiteten er, at man faktisk kun har råd til at købe et mindre hus med den økonomi, der i øjeblikket er gældende.

Hvis du gerne vil vide, hvor meget du kan låne til et hus, eller hvis du har fundet drømmeboligen og vil vide, om denne bolig er realistisk, så er det banken, du skal have aftalt et møde med. Der er nemlig flere ting, der skal tages stilling til i forbindelse med et huskøb.

Nogle af disse ting er, om du overhovedet kan låne til at købe bolig, og hvis du kan, hvor meget du så vil skulle betale hver måned på et boliglån.

Ren banklån eller kombineret bank- og realkreditlån?

Det kan måske lyde utrolig smart at få lagt hele sit boliglån i ét samlet lån i banken. Fakta er dog, at banken har mulighed for at opsige denne låneaftale, hvis din økonomiske situation går hen og ændrer dig. Det vil sige, at hvis du mister dit arbejde, kan du risikerer, at banken kræver hele lånet indfriet. Er du ikke i stand til dette, kommer din bolig muligvis på tvangsauktion.

Måden hvorpå man beskytter sig en smule mod dette, er ved at kombinere et banklån med et realkreditlån. Realkreditinstitutterne har nemlig ikke samme mulighed for bare at opsige din aftale. Så længe du overholder dine afdrag på lånet og ikke lader din bolig forfalde, så har de faktisk ingen mulighed for at opsige dig.

Når du låner til en bolig, er der mulighed for et lån med faste eller variable renter. Hvis du vælger en fast rente, er du sikker på at renten forbliver ens hele lånets løbetid. Dette er for nogen en sikkerhed, men typisk vil du samlet set komme til at betale mere i samlet renter i forhold til et lån med variable renter. Den faste rente er derfor til dig, der ønsker meget stor sikkerhed. Den variable rente ændres enten årligt, hvert tredje eller femte år, hvor den tilpasses markedsrenten. Ved denne rentetype risikerer du at dine månedlige ydelse vil stige ved rentetilpasning, men ligeledes kan du være heldig at skulle betale mindre i månedlige ydelser. Ved variabel rente, kan du også få et renteloft.

Undgå tabte drømme og få undersøgt dine lånemuligheder, inden du kigger på bolig

Det kan være fordi dig og kæresten skal flytte sammen, eller måske 2 bliver til 3, og det så er på tide at finde en bolig frem for lejlighed. Uanset hvad årsagen er, så er det utrolig ærgerligt at finde drømmeboligen for så efterfølgende at få af vide, at i ikke kan låne til den pågældende bolig.

Det er derfor en rigtig god idé at få planlagt sine lånemuligheder allerede inden, man begynder at kigge efter boliger. På denne måde har man fra start af et klart budget over, hvad man kan få, og hvad man skal søge udenom. Denne forventningsafstemning sikrer en mere målrettet boligsøgning, hvilket kan være en stor fordel.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *